zupa z dyni i ciecierzycy

Ciecierzycę wymoczyć, następnie wstawić do gotowania, do gotującej się pod przykryciem ciecierzycy wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, paprykę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Posolić i wrzucić 1-2 liście laurowe. Gotować pod przykryciem 40 min. Następnie wyjąć część (ok. 3/4) dynii, zblendować z dodatkiem cebuli, czosnku, koncentratu i papryki słodkiej. Zblendowaną papkę dodać do garnka. Dodać pieprz i oregano. Gotować 10 min. Zamiast oregano można dodać natkę pietruszki. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki, można dodać chili.

Składniki:

  • 200 g dynii
  • 1/2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 papryka
  • 1/4 selera
  • 200 g ciecierzycy
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano, liść laurowy

Zapisz się do grupy newsletterowej

Dzięki temu nie przegapisz żadnej nowości, a także otrzymasz wiele ciekawych artykułów.

logo
Adrianna Wrońska
519 651 203
ul. Łódzka 83A, Skierniewice