Ciecierzycę wymoczyć, następnie wstawić do gotowania, do gotującej się pod przykryciem ciecierzycy wrzucić pokrojoną w kostkę dynię, paprykę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Posolić i wrzucić 1-2 liście laurowe. Gotować pod przykryciem 40 min. Następnie wyjąć część (ok. 3/4) dynii, zblendować z dodatkiem cebuli, czosnku, koncentratu i papryki słodkiej. Zblendowaną papkę dodać do garnka. Dodać pieprz i oregano. Gotować 10 min. Zamiast oregano można dodać natkę pietruszki. Jeśli ktoś lubi pikantniejsze smaki, można dodać chili.
Składniki:
- 200 g dynii
- 1/2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 1 papryka
- 1/4 selera
- 200 g ciecierzycy
- 2 łyżki koncentratu
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano, liść laurowy