Umieść w dużej misce wszystkie suche składniki i wymieszaj. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki. Mokrą masę wlej do suchej masy, połącz i zagnieć ciasto i wyrabiaj je aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawiń w folię gotową masę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wycinaj pierniczki. Gotowe pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (do momentu ciasteczka lekko się zarumienią). Upieczone pierniczki pozostaw aż ostygną, a następnie schowaj je do pudełeczka bądź słowika słoika. Można je udekorować
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki płynnego miodu
- 70 g erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżki roztopionego masła
- 50 ml mleka lub dowolnego napoju roślinnego