pierniczki

 Umieść w dużej misce wszystkie suche składniki i wymieszaj.  W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki.  Mokrą masę wlej do suchej masy, połącz i zagnieć ciasto i wyrabiaj je aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawiń w folię gotową masę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wycinaj pierniczki.  Gotowe pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (do momentu ciasteczka lekko się zarumienią). Upieczone pierniczki pozostaw aż ostygną, a następnie schowaj je do pudełeczka bądź słowika słoika. Można je udekorować 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 70 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 50 ml mleka lub dowolnego napoju roślinnego

Zapisz się do grupy newsletterowej

Dzięki temu nie przegapisz żadnej nowości, a także otrzymasz wiele ciekawych artykułów.

logo
Adrianna Wrońska
519 651 203
ul. Łódzka 83A, Skierniewice