- W misce wymieszać wszystkie składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną.
- W drugiej misce utrzeć mikserem jajka z ksylitolem.
- Do przygotowanej masy jajecznej dodać miód, olej i powidła śliwkowe.
- Dodać suche składniki, następnie delikatnie wymieszać łyżką w kilku ruchach.
- Dodać starta marchewkę i wymieszać (krótko) do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku przez ok. 40-50 min, 180°C (ciasta nie należy za bardzo wysuszyć)
- Przygotuj polewą na ciasto - rozpuść czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.
- Wystydzony piernik należy polać polewą i posypać pokruszonymi orzechami.
Składniki:
- ok. 130 g startej na małych oczkach marchewki
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 100 g ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka / napoju roślinnego
- pokruszone orzechy