Marchewkowy piernik

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną.
  2. W drugiej misce utrzeć mikserem jajka z ksylitolem.
  3. Do przygotowanej masy jajecznej dodać miód, olej i powidła śliwkowe.
  4. Dodać suche składniki, następnie delikatnie wymieszać łyżką w kilku ruchach.
  5. Dodać starta marchewkę i wymieszać (krótko) do połączenia składników.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku przez ok. 40-50 min, 180°C (ciasta nie należy za bardzo wysuszyć)
  8. Przygotuj polewą na ciasto - rozpuść czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.
  9. Wystydzony piernik należy polać polewą i posypać pokruszonymi orzechami.

Składniki:

  • ok. 130 g startej na małych oczkach marchewki
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100 g ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA

  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka / napoju roślinnego
  • pokruszone orzechy

Zapisz się do grupy newsletterowej

Dzięki temu nie przegapisz żadnej nowości, a także otrzymasz wiele ciekawych artykułów.

logo
Adrianna Wrońska
519 651 203
ul. Łódzka 83A, Skierniewice