Fasolę lub cieciorkę z puszki opłukać na sitku, odsączyć. Suszone owoce namoczyć w gorącej wodzie ok. 10 minut, odcedzić zachowując trochę wody. Orzechy lub migdały rozdrobnić w malakserze. Do misy blendera włożyć wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi. Wszystko razem blendować na gładka masę. Gdyby była bardzo gęsta dodawać stopniowo wodę z suszonych owoców. Z masy formować kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. I gotowe.
Składniki:
- 70 g dowolnych orzechów (2 garści)
- 240 g fasoli lub cieciorki ugotowanej (1 puszka lub 1,5 szkl.)
- 100 g suszonych owoców (2 garści)
- 1 łyżka ksylitolu lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżka kakao
- wiórki kokosowe